Autor: Novosti

Novi Sad
06.08.2017.
16:29
Kvalitet robe iz EU i na domaćem tržištu je različit, a Novosađanin koji živi u Norveškoj sproveo je mali eksperiment i to i dokazao.
  • Sandra

    01.09.2023 10:22
    Samo domace
    Kupujmo domace i ulazimo u domacu proizvodnju, samo tako cemo znati sta jedemo. Bogat poljoprivrednik i privrednik - bogata drzava, a ne bogat kriminalac.
  • Sanitarac

    08.08.2017 18:18
    Sanitarni
    Svaki uvoz prolazi sanitarni pregled
    Bar bi trebao
    Tj midlim da bi trebao jer svaki uvezeni proizvod se papreno naplati od sanitaraca da bi stigao na raf....
  • Nemi posmatrač

    08.08.2017 17:26
    Roba iz "uvoza"
    Mislim da odredjeni proizvodi velikih svetskih robnih marki,pod uslovom da nisu krivotvorene,za odredjena trzista ide i odredjeni sastav proizvoda.Tako na primer prasak za ves se sastoji iz puno sastojaka,medju njima aktivna materija(koja pere),parfemi itd.Od njih najvise i zavisi kvalitet i naravno cena.Kod nasih trgovaca koji su direktni uvoznici kvalitet i sastav je najlosiji i cena na spram kvaliteta najniza u nabavci.Zato su marže velike i na kraju cena prema potrosacu otprilike ista a kvalitet loš.Tako je sa vecinom proizvoda.
  • Gnu Gnu

    08.08.2017 15:35
    Razne zemlje - razni kvaliteti
    Dvadeseg godina pricam svojim najblizima da Nivea krema za lice Made in Germany je daleko boljeg kvaliteta nego ista Made in Poland. Neskafa Made in Mexico je mnogo bolja nego ona Made in USA. I niko mi ne veruje. :(
  • Nemi posmatrač

    08.08.2017 13:11
    A šta očekivati
    Zatrovani smo svim i svačim.Ne mogu da pišem o bilo čemu,ali o prodaji voća ,povrća,mesa i mlečnih proizvoda po pijacama mogu.Jedemo otrove,pesticide,herbicide,steroide,antibiotike u neograničenim kolicinama.Kako i zašto treba pitati nadležne institucije,inspekcijske organe.Ceo sistem je pogresan.Na pijacu moze da donese ko hoće i šta hoce i da to isto prodaje.Niko od nas ne zna čime je to prskano,čime je npr pile hranjeno,koje su lekove davali kravama itd.Nek inspekcija javno da na uvid kad i gde je u N.Sadu kontrolisala poreklo i ispravnost robe na pijacama.Nismo svesni kakve otrove jedemo.Sve u svemu ,sluzba koja bi trebala da obavezno radi ovaj posao,NEMAMO
  • Juca

    08.08.2017 10:08
    @Limanac
    "Postoje itekako kvalitetni domaći suhomesnati proizvodi..."

    Covece, Svetska Zdravstvena Organizacija je meso a posebno suhomesnate proizvode jos pre par godina uvrstila u listu najkancerogenijih materija. Kako mozes da hvalis nesto sto izaziva rak?!
  • Limanac

    07.08.2017 17:33
    @Jedno

    Postoje itekako kvalitetni domaći suhomesnati proizvodi.

    Recimo, od velikih proizvođača, kvalitetan je kulen iz industrije mesa Topla iz Bačke Topole.
    Ako želiš dobar domaći kulen, ima desetine proizvođača u Bačkom Petrovcu i Kisaču, raspitaj se malo
    Sirovi ćevapi i pleskavice za pečenje su najbolji u mesari Štrand i Kamendin.
    Sirova kobasica za prženje je najbolja u Kamendinu.
    Dobri a jeftini čvarci se mogu kupiti na jednoj tezgi na Limanskoj pijaci.

    Viršle i sve vrste kobasica poznatih domaćih mesnih industrija najbolje zaobiđi jer se prave od smrznutog mesa i puni su vlage (nisu dovoljno osušeni).
  • dzo

    07.08.2017 10:48
    Sto manje fabricki preradjene i hemijski tretirane hrane, to manje problema sa zdravljem. Svejedno gde.
  • Jedno

    07.08.2017 09:24
    pitanje
    Neki govore ovde kupujte domaće, a ja pitam šta je to domaće?
    Neki govore kuvana domaća hrana, spominju kako u restoranima zamrzavaju meso.......a ja pitam gde da kupim kvalitetno domaće meso, jer u našim mesarama meso je užas, žilavo, smrdi, boja mesa je katastrofa...........na pijacama voće, povrće,(salata) je užas bez ukusa, plastično, pola luka koren, paradajz kao da je od čiste plastike, krastavac od 50cm,pasulj tvrd treba mu 100 sati da se skuva, a onda se raspada, kajsije suve......................."domaći"(stavljam uzvičnik jer su strane kompanije vlasnici istih) slatkiši su užas..................o suhomesnatom neću ni da pričam (čisti otpaci, nije ni za životinje šta se kod nas prodaje) ..........................da više ne nabrajam, recite Vi koji spominjete domaće gde ja da kupim domaće kvalitetne proizvode?
    Ako je u Mađarskoj smeće, zašto su Mađarski suhomesnati proizvodi 1000 puta bolji od "domaćih"? Šta to govori o našim proizvodima?
    Ovde ne računam selo gde sami za sebe uzgajaju hranu, pošto živim u Gradu i živo me interesuje kako se neki od Vas kvalitetnom hranom hrane.
  • kupac

    07.08.2017 09:18
    Zasto je 90% uvoznika hrane i svega drugog sto dolazi u Srbiju registrovano u Beogradu, Zemunu, Surcinu, Ovci, Borci, ... ?? Dokle ce se drzavni kriminalci u prestonici i okolini bogatiti na racun svih gradjana ove zemlje, a samo bednici iz provincije da kopaju, sade i beru domace? Pogledajte etikete svih tih beogradskih uvoznika: sve neke firme tipa best komerc, hepi grupa, balkan sistems, ... sve bivsi narkodileri. Zasto banane uvozimo iz Ekvadora i Brazila? Zato sto izmedju dva reda banana uvek ide jedan red kokaina. Banane a posebno kafa su znatno jeftijiji u Indiji, ali u Indiji nema droge (a cesto ni kap alkohola). U Maleziji banane dzabe (ali tamo za narkodilere sleduje smrtna kazna), ... itd ...
  • S.

    07.08.2017 08:57
    Da se proizvodi razlikuju u zavisnosti od regije ne sumnjam. Medjutim, ovaj "test" je besmislen.
    Ta konzumacija alkohola ne uliva narocito poverenje u ceo proces a i da stavimo to na stranu, zakljucak "nije bilo istog ukusa, a verujemo da je i kvalitet losiji" je beskoristan. Prvo sto ni oni sami nisu sigurni nego veruju u to a drugo sto su dosli do tog zakljucka jer je ukus drugaciji a ta implikacija ne postoji.
  • ex chapman

    07.08.2017 08:57
    Norveška...
    lako je njemu kad on ne živi ni u Stradiji ni u EU :) daće Bog i Brexit :)
    bio sam nekoliko puta i svaki put se oduševim tom zemljom i ljudima
  • Novosađanka62

    07.08.2017 08:52
    Laboratorija
    Nemamo nacionalnu laboratoriju ali zato imamo laboratorije u svakom Institutu i Zavodu za javno zdravlje pa zašto nešaljete namirnice na analize?
  • Alek

    07.08.2017 07:29
    za Mudraca...
    Čokolada u CH košta 40 rapena ili oko 45din, prava čokolada...
  • Miloš

    07.08.2017 07:23
    Kupujte domaće!
    Kupujte domaće! Poznato je da su Snikers, Mars, Twix, Uncle Bens grašak, Lipton čajevi, Ferrero proizvodi, Nestle čokolada, Coca cola, Fanta, Sprite, Knorr supe, Heinz začini, Mc Donals restorani brze hrane, Danone jogurt i kefir ....... GMO prizvodi, hrana koja ima u sebi genetski modifikovane organizme.
  • aj

    07.08.2017 06:53
    Ma jedino smisleno rešenje i odgovor nas kao potrošača je da prestanemo da konzumiramo i kupujemo to njihovo djubre. Sve dok mi to kupujemo oni će proizvoditi, tako da....umesto Milka čokolade namerno kupite Galeb, Istog su lošeg kvaliteta...
  • BlasteR

    07.08.2017 02:27
    Cena
    Sve je to OK, ali voleo bih da znam koja je razlika u ceni!? To bi dalo mnogo bolju sliku.
  • SOS

    07.08.2017 00:43
    @www
    Jedini smislen komentar.

    Inače, po svemu sudeći svi sve znaju i nadmudruju se po običaju. Umesto da prestanu da konzumiraju to đubre i tako spasu sebe. Ali, šta vredi...
  • ZZ

    07.08.2017 00:42
    U parizu kupio Kinder Bueno (koji btw tamo kosta 0.5 eur odnosno 60 din) i odusevio se ukusom. Tamo on ima ukus lesnika dok kod nas je ima ukus masnoce i secera a od lesnika ni traga. Ja ovde nisam neki ljubitelj tog slatkisa ali kada sam probao taj tamo ja sam se odusevio. Razlika u ukusu je OGROMNA. Takodje sam u Holandiji jeo veliku milku od 300 grama sa lesnicima i takodje je to skroz neuporedivo. Milka tamo ima ukus, ne pece grlo od secera, lesnici su veci i ukusniji a struktura cokolade je dosta bolja... Kod nas to je obican secer i masnoca bez gotovo ikakvog ukusa. O kvalitetu svih ostalih proizvoda ne vredi trositi reci: garderoba, kozmetika, obuca... sve je to mnogo kvalitetnije ali i ima dosta vecu cenu nego kod nas, dok su cene hrane (tj. tog junk-a cokolade i sl.) slicne sa nasim.
  • Mudrac

    07.08.2017 00:35
    Elementarna logika
    Samo u Srbiji ljudi misle da cokoladicu koja se proizvodi u Svajcarskoj i tamo kosta 1 franak, mogu da kupe u Srbiji za 70 dinara. Pa onda protestuju zasto ona nije istog sastava i istog kvaliteta sastojaka.
  • Milan

    06.08.2017 23:19
    ...sad ste se setili...
    Priča o ovome traje godinama. Ja koji se "ne borim" za to znam da traje 10+ godina. Zato se išlo po AriJel prašak u Mađarsku, zato se Nutela dovlačila ili kupovala švercovana, zato je Parodontax pasta ovde ovakva a u Austriji onakva, zato, zato...
    Sad kad smo konstatovali ko je ko i šta je šta, lepo ih samo treba zamoliti da, pošto je Nutela recimo pričala kako se ukus potrošača razlikuje i odatle razlika, da nam lepo isporučuju više proizvoda. Jedan nazovu Nutela Srb, jedan Nutela Ger, i slično. Pa nek' kupuje ko šta hoće. Naravno i cene da koriguju i da budu pristojne, a ne da se meni više isplati da kupim švercovanu na pijaci gde se ugradila i Mađarska i carinik i preprodavac.
    Za Coca-Colu sam ja nešto drugo primetiJo, ali nisu hteli da priznaju - u BIG-u sam pre 6+ meseci osetio ukus "one" koka kole iz staklene flaše, onaj koji je nestao krajen 80-ih. Onaj sa malko limuna, osvežavajući...
    I kao "ma neeee, to ste vi nešto pogrešili, sve punionice su iste, to samo svežije"... Da da, zbog brade...
  • @ veliki ma

    06.08.2017 22:59
    Krezubost u Srbiji nije od možda loše hrane već od izbegavanja odlaska kod zubara na redovne kontrole i popravku zuba koji su tek u začetku kvarenja. Ja na primer tri puta godišnje odem na kontrolu. To je svaka četiri meseca i ako nešto treba da se popravi odmah sedam u zubarsku stolicu. Na taj način čuvam i zube i novac jer je uvek jeftinije raditi zub u samom počerku karijesa nego posle par godina kada on toliko propadne da mora da se dolazi i do 7-8 uzastopnih puta da bi se samo taj jedan zub sanirao. Drugovi koji su moje godište već nemaju pola vilice dok meni fali samo jedan zub a pet je pod plombom. Zajedno smo odrasli, jeli identičnu hranu, pili istu vodu iz slavine. Njima kada pukne plomba odlazak kod zubara odlažu i po pola godine, neki i više, a popravak ih tada košta i do 10-15.000 dinara a da su odmah sutradan otišli, prošli bi sa 2-2.500 dinara. Što se tiče kvaliteta proizvoda u EU i "istih" koji se valjaju kod nas ne bih trošio reči, ali ovo moram reći. Prijatelj je poslovno bio u Ukrajini i naručim da mi odande donesw njihovu čokoladu, njihov proizvod. Čokoladu mi je doneo, otvorim je i probam. Moram reći da tako kvalitetnu čokoladu nisam jeo ni preko u zapadnim državama.
  • Deks

    06.08.2017 22:18
    Prilično zlonamerno istraživanje. Navodi se da su "čokolade iz Danske i Srbije bile u istoj ambalaži ali sa neuporedivom razlikom u ukusu". Ukus je subjektivan osećaj i zavisi od raznih faktora npr. nekada i redosled degustacije ima veliku ulogu odnosno čini nam se da je nešto ukusnije ili manje ukusno u zavisnosti kada smo ga i kojim redom degustirali. Veliku ulogu mogu igrati i unapred usvojene predrasude oko ukusa nekog proizvoda.
  • Mirko

    06.08.2017 22:10
    Beč-Bratislava
    Ova dva grada su na manje od sat vožnje (ovde ne računam Pandorf on je namenjen ostatku EU i ne EU ) a u velike kupovine se ide iz Bratislave u beč a ne obratno. Najzad dokazano i izjavana zvaničnika em bolje, em jeftinije. Tako da kad redovno idem u BA, svratim i u Beč a uz to i imampovrat PDV-a pa sve ispadne kako treba.
  • Pravda

    06.08.2017 22:08
    Ut sementem feceris, ita metes
    Priroda vam sve vraća za genocid učinjen nad biljakama i životinjama. Privatnici i država vam serviraju jeftinu kancerogenu hranu koja je u skladu sa životnim standardom. Sleduje vam jeftina smrt, uz sate i sate mučnog čekanja po lekarskim ustanovama.
    Bon appetit!
  • veliki ma

    06.08.2017 21:47
    tacno je
    Uveren sam da je i nasi proizvodi nisu nista bolji. Siguran sam da otpad koji koristimo u ishrani je jedan od razloga za masovnu pojavu raznih bolesti i krezubost. To se vidi na snimcima i fotografijama od pre 20 i 30 godina gde svi, pa i stare osobe imaju sve normalne zube.
  • Srna

    06.08.2017 20:49
    Kuvanje i domaća klopa
    Kuvana i domaća hrana je zakon!Em manje košta em nema otrova. Drugar radio u vrhunskim eksluzivno restoranima pa kaže da uzimaju najjeftinije meso pa zamrznuto pa čuda , samo da uštede i da naplate novce , to im cilj ,a ne kvalitet.Srbija je zemlja koja ne zna šta je to kvalitet i kvantitet.Ali znamo da začinimo kao da je najluksuznije na svetu.Ma jadno je ovde sve čega se dohvatis, od utripovanih lepotica do biznismena...sve trulo i smrdljivo
  • rade

    06.08.2017 20:20
    Obicna septicka jama!
  • Terješkova

    06.08.2017 20:17
    @bs
    Prvo morate znati da Fanta, CocaCola, Pepsi...nisu sokovi....već osvežavajuća bezalkoholna pića koja se dalje dele u zavisnosti od sadržaja kofeina na energetska...itd. a drugo da su potpuno ista celom svetu, ovde se samo vrši punjenje..
  • neko

    06.08.2017 20:09
    @ Keith Flint
    Coca Cola je ista, ali Nutela definitivno nije. Poredio sam ovu "našu" i onu kupljenu u Nemačkoj. Čak i deklaracija pokazuje razlike. Naša ima više šećera i masti, a nemačka više lešnika. (mada se deci više sviđa ova naša)
  • Ozbiljna

    06.08.2017 19:58
    degustator
    Coca cola nam je najvažnija!!!
  • Vlada

    06.08.2017 19:55
    Suština
    Nije ovde problem u proizvođaču, obilazi se poenta. Objasniću na drugom primeru. Suzuki spada u top 10 auto marki na svetu, ali na tržištu Indije oni ne stavljaju vazdušne jastuke u svoja kola jer zakon Indije to ne traži. Kupci mogu opciono da uzmu jastuke. Suzuki ima da bira, ili da stavi jastuke u sva kola i tako bude bezbedniji ili da to ukoni i bude konkurentan na tržištu gde drugi proizvođači rade isto. Sve to važi ovde, ako EU traži da sok mora da ima 50% voća u sebi a Srbija ne, zašto bi se neki proizvođač trudio i bio preskup kod nas. Sa druge strane, kao što vas niko ne tera da gledate farmu, tako ne morate da kupite buđavi sok.
  • ilanko80@gmail.com

    06.08.2017 19:53
    ervin
    e pa nije isto coca cola,, to je glupo prica onima koji neznaju,, a ti lazes
  • Nervirach

    06.08.2017 19:46
    Ajde G oladi, nije stvar ko prodaje vec ko uvozi. A uvoze najveci ,,patriote, srbini i domacini". Kad ste vec nebeski narod, hodate po vodi i svetlite u mraku onda napravite nesto ko svet. Najlakse je pevati, buhuhu oni nas ne vole. Ajde, kazi kakav je Swislion, a gazda mu je Draskovic. Ne mozes jesti koliko pece grlo. Naravno da je losije, ali se zali uvozniku.
  • proizvodi

    06.08.2017 19:39
    iz "rezervata"
    ...sve proizvedeno dalje od "orginala", ne moze i ne mora da bude istog mirisa, ukusa il' nedaj boze kvaliteta! za proizvodnju je zaduzen "reservat-patriota" u Sloveniji, Croaciji,Slovakiji, Cehiji, Rumeniji, Ungariji,...sve zavisi kako se koji "direktor" prostituise, da bi snizio CENU PROIZVODA i ostvario vecu zaradu mama-firmi...recimo "bajadere" su danas toliko lose, da bi ih trebalo ZABRANITI, a poklone spaljivati k'o extra-otpad!
    nema nista bolje od domaceg voca i bostana, strudle s'makom, s'visnjama, s'cimetom, ...w.
  • degustator

    06.08.2017 19:09
    profesionalac
    Razliku u kvalitetu proizvoda mogu da dokazu samo analizama ili profesionalni degustatori, a ne neki Srbin izNorveske koji sa drugarima donosi neke zakljucke. Isto tako vam ja kazem da je Coca Cola ista u USA, EU I SRBIJI.
  • Marko

    06.08.2017 19:04
    Ministri
    Trenutno se nalazim u Norveskoj i velika je razlika u kvalitetu hrane,odavno smo postali deponija i to treba da zahvalimo nasem velikom vodji koji uporno tvrdi da smo lideri u regijonu. Kada odes preko i vidis na kakvom smo dnu,uopste mi se nevraca u Srbiju. Nadam se da se necu ni vratiti,kopam rukama u nogama da ostanem ovde.
  • Peki

    06.08.2017 18:58
    Sasvim je logicno da ljudi za sebe bolje prave nego nekima tamo u zemlji treceg sveta.
    Da mi umemo, i mi bi sebi napravili nesto sto valja, ovako zivimo od milostinje, otpadaka...sta vec posalju taj dan
  • Nikola

    06.08.2017 18:49
    Bravo
    Rak dolazi iz ove price i proizvodima koji su otrov, a ne od uranijuma.
    Tacka.
  • G

    06.08.2017 18:49
    Ja sam zapanjen da bi nam naši zapadni prijatelji i partneri ovo uradili. To ne može biti istina.
  • Keith Flint

    06.08.2017 18:43
    Coca-cola je apsolutno ista kod nas i u Norveškoj, a i Nutella. To sam probao pa mogu da tvrdim, za ostalo, nesam školovao... :-)
  • bubika

    06.08.2017 18:42
    Ja mu verujem. Naprimer nes kafa za ovo tržište je neuporedivo lošija.
  • Orwell Vegan

    06.08.2017 18:35
    Istina
    Svi industrijski preradjeni pakovani proizvodi imaju nesto zajednicko: kancerogeni su.
  • Gastarbeiter

    06.08.2017 18:29
    Propaganda
    Ljudi moji nemojte da ste tako naivni,u svajcarskoj sam 2 godine i za to vreme sam probao proizvode iz cele eu.Mogu vam reci da je uglavnom sve isto cak su neke stvari lepse kod nas.Molim vas nemojte dozvoliti da vam kojekakvi pune glavu glupostima.
  • Niko

    06.08.2017 18:01
    Pa znaju to nasi politicari kad skoro sve kupuju u inostranstvu...E sad sto fito inspektori na granici ne rade nista sem kartanja i reketiranja....
  • Salajka

    06.08.2017 17:57
    Kupujte domace.
  • www

    06.08.2017 17:25
    Dobro, a zašto vi uopšte jedete ta g....? Ja to ne dotičem, nikad nisam, ni ti ću. To nije hrana, to su "jestivi proizvodi", kako to zovu američki stručnjaci. Hrana je ono što kupite neobrađeno i sami spremite kod kuće.
  • bs

    06.08.2017 17:23
    Ne mogu da verujem da ljudi porede ukus soka (fanta). Coca Cola, Pepsi nigde na svetu nemaju isti ukus, cola iz Srbije, Hrvatske, Madjarske, USA, Spanije itd. sve imaju razlicit ukus
  • Vasa Ladacki

    06.08.2017 17:11
    Norveska nije u EU. Ali da, standardi su daleko gori ovde nego u Ceskoj, Poljskoj i Madjarskoj, a za ove razvijenije drzave ne treba ni govoriti tek.
  • Novosadjanin

    06.08.2017 16:55
    A cena ista, cak i skuplja. Da ne govorimo o standardu i koliko se radi za taj proizvod manjeg kvaliteta ovde kod nas a koliko u Evropi.
  • jsdp

    06.08.2017 16:45
    -
    Sledeci put kada butete bilo gde u inostranstvu samo kupite obicnu Fantu i sve ce vam biti jasno.
  • Serbus

    06.08.2017 16:44
    Pa kad nema sluzbe koja bi to kod nas trebala da uradi i pridruzi se zemljama istocne evrope u pritisku na zemlje koje izvoze smece kod nas i slicnih onda to neko mora iz zajeb. da uradi na putu od Norveske do Suburbije..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna